Epoksi boya nedir? yazımıza devam etmeden önce sizlere önce çok kısa epoksi neden elde edilir onu hatırlatmak isterim epoksi (ECH) Ve Bisfenol -A (BPA) Maddelerinin karışımının bir biri arasında oluşan tepkimesi sonucu oluşan reaksyondan elde edilir. Epoksi dünyanın en güçlü yapıştırma özelliğine sahip olması ilk öncelikle binaların filizlerinin ve deniz sektöründe kullanılmaya başlanmış olup daha sonra geliştirilerek dekorasyon ve hobi amaçlı olarakda kullanılmıştır.
Epoksi boya çiftbileşenli bir kimyasal olarak kullanılan A kompenantı Epoksi Boya Ve B Kompenantı Epoksi Reçine burda bizim müdahale ettiğimiz a kompenanttır b kompenantı hazırdır ve sadece paketleme yapılarak kullanılır asıl önemli olan A kompenantı ise her firmanın kendine has reçete olayı yani kullanılacak olan epoksi miktarı değişebilir. Bu yüzden sizlere oran bellirtmeden anlatmak istiyorum yüksek devirli karıştırıcı mikserler yardımı ile öncelikle kazana epoksi reçine eklenir daha sonra içerisine giren pigmentlerin ve diğer katkı maddelerin ezilmesi ve homojenleşmesi için ıslatıcı dediğimiz dispersiyon ajanı eklenir aynı anda orosil dediğimiz malzemeyi askıda tutacak olan malzeme eklenerek belli devir de en az beş dakika karıştırılır ve daha sonra titan dioksit dediğimiz beyaz renk eklenir bu beyaz reng ise her renge göre oranı artar yada azalır dediğim gibi istediğiniz renge göre örnek kırmızı renk epoksi boya yapıcaksanız titan yok denilecek kadar az girersiniz fakat gri epoksi boya yapıcaksanız 100 kg için 3 ila 7 kg arası titan eklersiniz bunun gibi titan ekleme yaptıktan sonra deviri yükselterek karışımı 20 dakika kadar karıştırır ve kontroller yapılır yirmi dakika sonra ezilme meydana gelmişmi bu işlemin hemen ardından barit yada kalsit ekleyerek karışımı devam edersiniz bu işlmeden sonra ise renk pastaları yada pigmentler girerek epoksi boya hazır hale gelir daha sonra ise yüzey ajanı, köpük kesici ekleme yaparak sistemi kapatır doluma geçeriz. Bu sayede epoksi boya üretmiş oluruz.
Epoksi boya uygulama yapmak için kullanmış olduğunuz malzemenin mutlaka oranlarını bilmeniz gerekir oranlar yukarıda bahsettiğim gibi her firmanın oranlar farklıdır. Örnek verecek olursak A firmasının oranı A kompenant Epoksi boya 4,5kg sertleştiricisi B Kompenant Sertleştirici 1kg B Firmasının epoksi boya oranı A kompenant Boya Miktarı 5 kg B kompenant sertleştirici Miktarı 1kg Gibi bu orana mutlak hakim olmanız gerekirki bu çok önemlidir eğer eksik kullanılan sertleştirici miktarı epoksi boyanın reaksiyon sürecini hızlandırıcak yada yavaşlatıcağı için uygulacağınız epoksi boya malzemesinin yapısıda bozula bilir buda kimyasal ve darbelere karşı direncini azaltır. Gelelim konumuza uygulama yaparken hazırda el mikseri düşük devirli bir karıştırıcı olması gerekir ve A kompenant epoksi boya malzemesinin içerisine B kompenant sertleştiriciyi ekleyerek iyice homojen hale gelinceye kadar karıştırılmalı daha sonra uygulama yapılacak sisteme göre zemine uygulamalısınız.
Epoksi boya sarfiyatı nasıl hesaplanır öncelikle epoksi boya günümüzde her zemin ve duvarlarda kullanılmaya başladığından ve günümüzde hemen hemen herkezin kendi yapacağı bir sistem olarak bilinsede aslında epoksi boya bir beceri ve tecrübe isteyen bir iştir. Buna istinaden hangi zeminde hangi ürünü kullanılması gerektiğine mutlaka hakim olmalısınız,
Rulo İle Yapılan Epoksi Boya Sarfiyatı: Rulo ile hazırlamış olduğumuz epoksi boya en az iki kat sürülmeli bunun sebebi ise tek katta rulo ile sarfiyat fazla verilemediğinden malzeme transparan kalır mutlaka en az iki kat uygulanmalıdır. İlk kat epoksi boya rulo ile 1.kat için m2/200 ile 250 gram kuruma reaksiyon tamamlandıktan sonra ise 2. kat için m2/ 150 gram dır. İlk kat daha fazla gider diğer firmalar ilk kat az desede ilk kat herzaman fazla gider